Hernia cervicală de disc este o afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale, ce duce la „uzarea” discului vertebral de-a lungul timpul. Rareori, această afecțiune poate fi acută, ca urmare a unui traumatism cervical (de exemplu în cazul unui accident rutier).
Conform studiilor, hernia cervicală de disc este mai puțin frecventă comparativ cu cea lombară.
În funcție de localizarea discului herniat, momentul diagnosticului și de gradul de afectare al rădăcinii nervoase, o hernie cervicală de disc se poate manifesta cu :
- Durere în zona cervicală
Inițial această durere poate fi localizată, dar pe parcursul evoluției se poate extinde la nivelul omoplaților, umerilor, brațelor sau degetelor, în funcție de nivelul discului afectat.
Anumiți factori precum frigul, curenții de aer rece, umezeala, condusul, sedentarismul sau efortul fizic susținut pot accentua durerea.
În majoritatea cazurilor, aceasta este ameliorată de repausul fizic sau de administrarea unui tratament medicamentos cu antialgice, antiinflamatoare și miorelaxante.
- Contractură musculară
Atunci când doar discul este uzat, fără hernierea acestuia, durerile locale și contractura musculară sunt simptomele cel mai frecvent întâlnite.
- Cefalee sau durere de cap
- Tulburări de sensibilitate de tipul amorțeli, furnicături, senzație de arsură la nivelul membrului afectat.
- Scăderea forței musculare la nivelul mușchilor umărului, brațului, antebrațului sau mâinii (deltoid,biceps, triceps)
- Diminuarea reflexelor osteotendinoase ( se pot testa în cadrul examenului neurologic)
- În cazul particular în care măduva cervicală este comprimată, afecțiune cunoscută sub numele de „mielopatie”, simptomele includ : scăderea forței musculare la nivelul mâinii și piciorului și ,implicit, limitarea capacității de efort și dificultate la mers.
Pentru a înțelege mai bine aceste manifestări, le putem grupa în funcție de localizarea discului herniat și de radăcina nervoasă afectată, de exemplu :
- O hernie de disc la nivelul spațiului vertebral cervical C5-C6, comprimă rădăcina C6 și determină durere și parestezii (amorțeli, furnicături) în degetul mare de la mână (cunoscut și sub denumirea de „police”)
- O hernie de disc la nivel C6-C7, irită rădăcina C7 și determină durere și parestezii în degetele 2 și 3 (arătător și mijlociu)
- O hernie de disc la nivel C7-T1, comprimă rădăcina C8 ce se manifestă cu durere și parestezii în degetele inelar și mic.
Din punct de vedere clinic, evoluția unei hernii cuprinde 3 faze :
- Faza dureroasă : durerea poate fi acută, spontană, fără o cauză aparentă, cu o evoluție lent progresivă sau provocată de un efort fizic susținut sau de o mișcare bruscă.
- Faza de suferință neurologică : durerea începe să se extindă descendent de la nivelul umărului spre degete și apar tulburările de sensibilitate de tipul paresteziilor.
- Faza de compresiune = sindromul compresiv medular sau mielopatia.
În concluzie, manifestările clinice ale unei hernii cervicale de disc depind de marimea acesteia, de localizarea discului herniat și de gradul de afectare al rădăcinii nervoase iar diagnosticul se pune pe baza anamnezei, examenului clinic și al investigațiilor paraclinice.