Hernia de disc este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de spate care poate necesita tratament chirurgical. 

De-a lungul timpului, s-au folosit multiple aborduri sau tehnici chirurgicale, alese în funcție de anumiți factori : localizarea discului herniat, tipul de hernie, simptomatologie sau preferințele chirurgului. Cea mai frecventă tehnică chirurgicală folosită este discectomia = extragerea discului.

Ce este recidiva?

  Recidiva este definită ca o herniere a unui disc la același nivel la un pacient operat care nu a prezentat dureri timp de minim 6 luni de la prima operație. Conform studiilor de specialitate, rata de recidivă a unei hernii de disc este cuprinsă între 0,5 -25% . Aceasta este principala cauză de reintervenție în cazul unei operații de hernie de disc.

S-au studiat mai multe ipoteze și teorii, dar nu s-a ajuns la o explicație clară în ceea ce privește factorii și mecanismul prin care aceștia cresc șansele de a dezvolta o recidivă.

Obezitatea, fumatul, diabetul, ridicatul greutăților, degenerarea discului, sexul masculin și tipul primei intervenții chirurgicale sunt factori de risc despre care se crede că ar crește șansa de recidivă a herniei de disc.

Cum se tratează o hernie de disc recidivată?

Tratamentul recidivei unei hernii de disc este un subiect controversat. Primul pas în alegerea unui tratament optim este să stabilim dacă simptomatologia pacientului e determinată de o cicatrice postoperatorie sau de o nouă hernie la acel nivel.

Dacă ne referim la o recidivă, inițial se optează pentru tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare, antialgice și decontracturante musculare, dar este posibil ca eficacitatea lui să fie mai scăzută decât înainte de prima operație.

O altă opțiune care ameliorează simptomatologia dureroasă și disconfortul la nivelul coloanei vertebrale este infiltrația cu antiinflamatoare și anestezice locale.

Fizioterapia și kinetoterapia sunt alternative ale tratamentului conservator care, în unele cazuri, au rezultate favorabile.

Recidivele se pot trata chirurgical, dar e important de reținut că intervenția va fi puțin mai dificilă decât prima dată datorită cicatricii formate la acel nivel.

Dacă se intervine chirurgical de mai multe ori, la același nivel, există un risc destul de mare de destabilizare al coloanei vertebrale. Prin urmare, este posibil să fie necesară o fuziune vertebrală, procedură chirurgicală ce constă în unirea permanentă a unor vertebre între ele. Beneficiile acestei proceduri includ alinierea și stabilitatea coloanei vertebrale precum și prevenirea durerii în timpul mișcării.

În concluzie, hernia de disc poate recidiva iar tratamentul acesteia nu este standard, ci diferă de la un caz la altul. După o evaluare amănunțită, un examen clinic și o serie de investigații, medicul neurochirurg poate decide care este tratamentul optim pentru dumneavoastră.

Lasă un răspuns