Dacă simți amorțeala, furnicături, înțepături, senzație de arsură sau slăbiciune la nivelul mâinii sau degetelor este posibil să suferi de o afecțiune numită „sindrom de canal/tunel carpian”.
Este cauzat de o presiune (compresie) asupra nervului median, care controlează sensibilitatea și mișcarea degetului mare (police), arătător (indice), mijlociu și inelar, mai puțin a degetului mic.
Nervul median pleacă din axilă, inervează brațul iar prin intermediului cotului ajunge pe antebraț și în final la nivelul palmei și degetelor.
De ce apare ?
Canalul carpian este un spațiu situat în palmă, la nivelul articulației pumnului. Simptomele apar când acest spațiu se îngustează, când se depun substanțe anormale în tunelul carpian sau în jurul acestuia sau dacă țesuturile din jurul tendoanelor se inflamează și pun presiune directă pe nervul median.
De multe ori, cauza apariției acestei afecțiuni nu este cunoscută, dar conform studiilor de specialitate ar putea fi implicate următoarele :
- Mișcările repetitive, solicitante ce implică articulația mâinii (de exemplu : cântatul la pian sau vioară, scrisul la tastatură)
- Spațiul redus în tunelul carpian : artrită, modificări degenerative după o fractură veche sau dislocare a articulației, gută, anomalii ale vaselor de sânge, mușchilor, tendoanelor
- Cauze ereditare/genetice : stenoza congenitală de tunel carpian
- Diabetul zaharat sau alte polineuropatii
- Sarcina
- Hipotiroidism/ hipertiroidism
- Amiloidoză
- Infecții
- Obezitate
Simptomele debutează lent, inițial cu parestezii, furnicături la nivelul degetelor I-III si jumătate din degetul inelar. Pe parcurs, acestea pot evolua cu dureri persistente, mai accentuate noaptea, datorită faptului că, involuntar, dormim cu încheietura mâinii îndoită. Este posibil să observăm că nu mai avem aceeași precizie sau control al mâinii atunci când apucăm obiecte.
Diagnosticul se pune pe baza anamnezei, examenului clinic și al investigațiilor. Examenul clinic cuprinde evaluarea sensibilității, forței musculare și a reflexelor osteotendinoase.
În ceea ce privește investigațiile, ar putea fi necesară o radiografie a mâinii pentru vizualizarea structurii oaselor și posibilitatea existenței unei anomalii la acest nivel.
Electromiografia (EMG) este un test care evaluează conducerea impulsului nervos și activitatea electrică a fibrelor musculare prin măsurarea unui impuls electric de-a lungul rădăcinii nervoase, nervilor periferici și mușchilor.
Este important să ne prezentăm la medic atunci când simptomele devin persistente și încep să ne afecteze activitățile de zi cu zi.