Pregatirea pentru operatie
Diagnosticul primit, in urma consultului de specialitate, iti indica, fara amanare, o operatie? Nu te ingrijora! Chirurgul tau va lua toate masurile necesare ca totul sa descurga corespunzator. Pana atunci, iata cateva detalii de care trebuie sa tii cont, mai ales daca este vorba despre o operatie care intra in sfera neurochirurgiei.
Explicatii de specialitate
O etapa importanta, spun specialistii, o reprezinta pregatirea psihologica. Pacientul va fi mult mai cooperant si mai pregatit pentru procedura daca, inainte de operatie, chirurgul ii va explica afectiunea si pasii necesari procedurii, folosind un limbaj pe care pacientul sa-l inteleaga. Aceste explicatii ii vor servi drept sprijin, indiferent de complexitatea operatiei. Aceste detalii, pot fi diferite de la un pacient la altul, diagnosticul fiind unul distinct, tinand cont de varsta si antecedente medicale.
Analize inainte de operatie
Inaintea operatiei, chirurgul va indica o serie de analize de sange, dar si cateva investigatii care sa ofere o privire detaliata asupra afectiunilor deja instalate (care ar putea interactiona cu operatia). In plus, medicul chirurg sau anestezist pot sa prescrie uneori, in functie de afectiune, si administrarea de medicamente preoperator.
Igiena corespunzatoare
Operatiile neurochirurgicale nu cer neaparat un scalp lipsit de podoaba capilara. Acest lucru chiar poate sa creasca riscul de infectie. De obicei, chirurgul va rade doar o suprafata mica de par (doar in zona in care se va realiza operatia), de aceea, pacientul nu trebuie sa-si faca griji pentru aspectul estetic. Este important de tinut cont ca pacientul nu trebuie sa se spele cu sampoane care incarca parul sau sa aplice masti de intretinere, fixativ, geluri sau orice alte produce cosmetice. Parul si scalpul trebuie sa fie cat mai bine igienizate, chiar daca medicul chirurg va steriliza zona inainte de a face incizia.
Pacientul care urmeaza sa fie operat nu trebuie sa manance sau sa bea cu o seara inainte de operatie, de obicei de la ora 12 in noaptea dinaintea operatiei. De asemenea, acesta trebuie sa renunte la fumat si la consumul excesiv de dulciuri. Toate acestea pot interactiona negativ cu operatia.
Pacientul trebuie sa discute cu medicul anestezist si despre tratamentele pe care le urmeaza. E posibil ca acestea sa interactioneze cu anestezia, de aceea, sfatul unui specialist poate ajuta pacientul sa evite orice neplaceri cu privire la operatie.